Klassieke rode wijnsaus

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 1 flinke teen knoflook
  • 400 ml rode wijn (goede kwaliteit, maar niet té duur)
  • 200 ml runderbouillon
  • Klein scheutje balsamico-azijn
  • 1 laurierblaadje
  • Paar takjes tijm
  • Peper en zout
  • 125 gram boter, in blokjes + beetje extra

Bereiding

6 personen | bereidingstijd 20 min. |


  1. Snijd de boter in dobbelsteentjes en leg op een bordje in de koelkast.
  2. Snijd de sjalotjes en de teen knoflook fijn.
  3. Doe het beetje extra boter in een steelpan (hoog genoeg voor al het vocht wat je straks toevoegt) en fruit op laag-medium vuur de sjalot en knoflook aan.
  4. Giet de wijn, bouillon en een klein scheutje balsamico-azijn erbij en voeg de takjes tijm en het laurierblaadje toe.
  5. Zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook.
  6. Zet het vuur, zodra de saus kookt, ietsje lager en laat het geheel ongeveer 15 minuten inkoken.
  7. Zeef de saus daarna door een hele fijne zeef (wat er in de zeef blijft zitten, kun je weggooien).
  8. Proef de saus en breng op smaak met peper en zout, zoveel je wil.
  9. Zet het pannetje met de gezeefde saus terug op het vuur; draai het vuur zo laag mogelijk.
  10. Voeg nu de blokjes boter toe, een paar tegelijk, en klop de saus met een garde totdat de saus gemonteerd is.

 

SERVEREN

Je kunt de saus in de pan op heel laag vuur laten staan totdat je ‘m serveert.