Kruidenmixen

Heb jij ook een bak of rekje vol met losse kruiden die je maar niet opgebruikt krijgt? En heb je nog wat leuke glazen potjes over hier en daar? Mooi. Dan gaan we zelf kruidenmixen maken!

 

Waarom zou je zelf kruidenmixen maken, als je ze ook kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen?

Dat kan zijn om meerdere redenen.

Ten eerste: jij bepaalt precies wat je erin doet. In veel kant-en-klare kruidenmixen zit veel zout en dat  vinden wij gewoon niet nodig. Als je zelf een kruidenmix maakt, dan komt daar weinig tot geen zout bij kijken als jij dat niet wilt.

Ten tweede: je kunt zoveel of zo weinig maken als je zelf wilt. Misschien heb je één favoriete kruidenmix die je dagelijks gebruikt en wil je daar een grote pot van maken. Ideaal!

Vervolgens kun je het verpakken en bewaren in de potjes die je zelf leuk vindt.

En tot slot zou een reden kunnen zijn dat je losse kruiden verpakkingsvrij zou kunnen kopen, op de markt, bij een ouderwets kruidenwinkeltje of een verpakkingsvrije supermarkt. Dat maakt het misschien nóg leuker om zelf je kruidenmixen te maken.

Basis BBQ (rub)

1 el paprikapoeder

1 el knoflookpoeder

1 el uienpoeder

½ el zout

½ el zwarte peper

1 el bruine basterd suiker

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Vleeskruiden

1 theelepel gedroogde tijm

1 theelepel gedroogde rozemarijn•

½ theelepel witte peper

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel selderij

1 theelepel chilipoeder

2 theelepel mosterdpoeder

2 theelepels paprikapoeder

2 eetlepels uienpoeder 

3 theelepel zout

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Chili con carne

1 theelepel uienpoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel gemalen zwarte peper

1 theelepel zout

2 theelepels komijnpoeder

1 theelepel cayennepeper

1 theelepel oregano

3 eetlepels paprikapoeder

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Aardappel/frites

3 eetlepels oregano

2 eetlepels paprikapoeder

1 eetlepel (Keltisch (zee)) zout

1 eetlepel tijm

2 theelepels knoflookpoeder

2 theelepels uienpoeder

1 theelepel chilipoeder – of meer 😉

1 theelepel kokosbloesem poedersuiker (gula java fin)

1 theelepel komijn

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Kip

2 theelepel zout

2 theelepels paprikapoeder

1 theelepel uienpoeder

¼ theelepel koriander

3/4 theelepel knoflookpoeder

½ theelepel zwarte peper

3/4 theelepel tijm

¼ theelepel chilipoeder

½ theelepel basilicum

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Hamburger

1 theelepel zout

1/2 theelepel zwarte peper

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel peterselie

1/4 theelepel komijn

1/4 theelepel cayennepeper

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Pulled Pork (rub)

2 el donkere basterdsuiker

1 el zwarte peper

1 el zeezout

1 el gemalen komijn

1 el gemalen koriander

1 el uienpoeder

1,5 el knoflookpoeder

1 el gerookte paprikapoeder

1 tl mosterdpoeder

1 tl rozemarijn

¼ tl chilipoeder

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Bami/Nasi

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel laos (Thaise gember)

½ theelepel gemberpoeder

½ theelepel chilipoeder

½ theelepel ketoembar (korianderzaad)

½ theelepel sereh (citroengras)

½ theelepel koenjit (kurkuma)

½ theelepel djinten (komijnzaad)

¼ theelepel kaneel

2 theelepels fijn zeezout

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Italiaanse mix

1 eetlepel basilicum

1 eetlepel oregano

1 theelepel tijm

1 theelepel peterselie

1 theelepel knoflookpoeder

snufje zout

snufje peper

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Vis

2 eetlepels peterselie

½ theelepel zout

½ theelepel zwarte peper

½ theelepel knoflookpoeder

snufje cayennepeper

1 eetlepel paprikapoeder

½ theelepel nootmuskaat

 

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Gehakt

3 theelepel zout

2 theelepels gemalen nootmuskaat

2 theelepels gemalen witte peper

1 theelepel paprikapoeder

1 theelepel uienpoeder

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel gemalen koriander

1 theelepel knoflookpoeder

 

eventueel ¼  theelepel chilipoeder

Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Kruidenboter

125 gram gezouten roomboter

1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teentje verse knoflook)

1 theelepel gehakte bieslook

½ theelepel gehakte peterselie

snufje peper

 

 

Als de roomboter zacht is geworden, meng je deze in een bakje met de knoflook, bieslook, peterselie en een snufje peper.