Heb jij ook een bak of rekje vol met losse kruiden die je maar niet opgebruikt krijgt? En heb je nog wat leuke glazen potjes over hier en daar? Mooi. Dan gaan we zelf kruidenmixen maken!
Waarom zou je zelf kruidenmixen maken, als je ze ook kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen?
Dat kan zijn om meerdere redenen.
Ten eerste: jij bepaalt precies wat je erin doet. In veel kant-en-klare kruidenmixen zit veel zout en dat vinden wij gewoon niet nodig. Als je zelf een kruidenmix maakt, dan komt daar weinig tot geen zout bij kijken als jij dat niet wilt.
Ten tweede: je kunt zoveel of zo weinig maken als je zelf wilt. Misschien heb je één favoriete kruidenmix die je dagelijks gebruikt en wil je daar een grote pot van maken. Ideaal!
Vervolgens kun je het verpakken en bewaren in de potjes die je zelf leuk vindt.
En tot slot zou een reden kunnen zijn dat je losse kruiden verpakkingsvrij zou kunnen kopen, op de markt, bij een ouderwets kruidenwinkeltje of een verpakkingsvrije supermarkt. Dat maakt het misschien nóg leuker om zelf je kruidenmixen te maken.
1 el paprikapoeder
1 el knoflookpoeder
1 el uienpoeder
½ el zout
½ el zwarte peper
1 el bruine basterd suiker
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde rozemarijn•
½ theelepel witte peper
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel selderij
1 theelepel chilipoeder
2 theelepel mosterdpoeder
2 theelepels paprikapoeder
2 eetlepels uienpoeder
3 theelepel zout
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel zout
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel oregano
3 eetlepels paprikapoeder
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
3 eetlepels oregano
2 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel (Keltisch (zee)) zout
1 eetlepel tijm
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel chilipoeder – of meer 😉
1 theelepel kokosbloesem poedersuiker (gula java fin)
1 theelepel komijn
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
2 theelepel zout
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
¼ theelepel koriander
3/4 theelepel knoflookpoeder
½ theelepel zwarte peper
3/4 theelepel tijm
¼ theelepel chilipoeder
½ theelepel basilicum
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
1 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel peterselie
1/4 theelepel komijn
1/4 theelepel cayennepeper
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
2 el donkere basterdsuiker
1 el zwarte peper
1 el zeezout
1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 el uienpoeder
1,5 el knoflookpoeder
1 el gerookte paprikapoeder
1 tl mosterdpoeder
1 tl rozemarijn
¼ tl chilipoeder
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel laos (Thaise gember)
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel ketoembar (korianderzaad)
½ theelepel sereh (citroengras)
½ theelepel koenjit (kurkuma)
½ theelepel djinten (komijnzaad)
¼ theelepel kaneel
2 theelepels fijn zeezout
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
1 eetlepel basilicum
1 eetlepel oregano
1 theelepel tijm
1 theelepel peterselie
1 theelepel knoflookpoeder
snufje zout
snufje peper
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
2 eetlepels peterselie
½ theelepel zout
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel knoflookpoeder
snufje cayennepeper
1 eetlepel paprikapoeder
½ theelepel nootmuskaat
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
3 theelepel zout
2 theelepels gemalen nootmuskaat
2 theelepels gemalen witte peper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel knoflookpoeder
eventueel ¼ theelepel chilipoeder
Meng alle kruiden in een bakje of een vijzel door elkaar en bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.
125 gram gezouten roomboter
1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teentje verse knoflook)
1 theelepel gehakte bieslook
½ theelepel gehakte peterselie
snufje peper
Als de roomboter zacht is geworden, meng je deze in een bakje met de knoflook, bieslook, peterselie en een snufje peper.