8 personen | bereidingstijd 120 min. |
- Oven voorverwarmen op 200 graden C.
- Bloem boven kom zeven.
- Van de boter 100 g in de bloem leggen en kruislings met 2 messen in kleine blokjes snijden.
- Mespunt zout, 75 g suiker en 2-3 el ijskoud water toevoegen en geheel met koele handen snel tot stevig deeg kneden.
- Deegbal in plasticfolie verpakken en 1 uur in koelkast laten rusten.
- Appels schillen, in kwarten snijden en ontpitten.
- Taartvorm dik invetten met rest van boter.
- Rest van suiker erover strooien.
- Appels op bolle kant tegen elkaar aan in taartvorm leggen.
- Schaal 15 minuten op kleinste warmtebron zetten, tot suiker is gesmolten en lichtbruin kleurt. Vorm van vuur nemen.
- Intussen werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deegbal uitrollen tot lap die iets groter is dan taartvorm.
- Eventueel wat extra bloem toevoegen als deeg te plakkerig is.
- Deeglap op appels leggen en aan zijkant rond appels vouwen.
- Bovenkant even aandrukken zodat appels weer goed op bolle kant liggen.
- Gaatje in deeg maken zodat tijdens bakken stoom kan ontsnappen.
- Taart afbakken of in plastic zak verpakt tot gebruik in koelkast zetten.
- Bereidingswijze
- Bak de taart in het midden van de oven ca. 20 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is. Vorm uit de oven nemen en de taart 5 minuten laten afkoelen.
- Grote schaal op de vorm leggen, samen omdraaien en de taart voorzichtig uit de vorm laten glijden.
Serveertips
Heerlijk als toetje met een bolletje vanilleijs of kaneelijs.