Tarte Tatin

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • 125 g koude roomboter
  • 150 g kristalsuiker
  • 6 middelgrote appels (bijvoorbeeld Golden Delicious of Jonagold)

Bereiding

8 personen | bereidingstijd 120 min. |


  • Oven voorverwarmen op 200 graden C.
  • Bloem boven kom zeven.
  • Van de boter 100 g in de bloem leggen en kruislings met 2 messen in kleine blokjes snijden.
  • Mespunt zout, 75 g suiker en 2-3 el ijskoud water toevoegen en geheel met koele handen snel tot stevig deeg kneden.
  • Deegbal in plasticfolie verpakken en 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Appels schillen, in kwarten snijden en ontpitten.
  • Taartvorm dik invetten met rest van boter.
  • Rest van suiker erover strooien.
  • Appels op bolle kant tegen elkaar aan in taartvorm leggen.
  • Schaal 15 minuten op kleinste warmtebron zetten, tot suiker is gesmolten en lichtbruin kleurt. Vorm van vuur nemen.
  • Intussen werkvlak en deegroller met bloem bestuiven en deegbal uitrollen tot lap die iets groter is dan taartvorm.
  • Eventueel wat extra bloem toevoegen als deeg te plakkerig is.
  • Deeglap op appels leggen en aan zijkant rond appels vouwen.
  • Bovenkant even aandrukken zodat appels weer goed op bolle kant liggen.
  • Gaatje in deeg maken zodat tijdens bakken stoom kan ontsnappen.
  • Taart afbakken of in plastic zak verpakt tot gebruik in koelkast zetten.
  • Bereidingswijze
  • Bak de taart in het midden van de oven ca. 20 minuten, tot het deeg goudbruin en gaar is. Vorm uit de oven nemen en de taart 5 minuten laten afkoelen.
  • Grote schaal op de vorm leggen, samen omdraaien en de taart voorzichtig uit de vorm laten glijden.

Serveertips

Heerlijk als toetje met een bolletje vanilleijs of kaneelijs.