Coq au Vin

Ingrediënten

  • 2 kg kipstukken
  • 125 g bloem, gekruid met zout en peper
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 2 grote uien grof gesnipperd (of gelijkwaardige hoeveelheid sjalotjes)
  • 12 zilveruitjes
  • 1 middelgrote winterwortel
  • 8 plakjes bacon, fijngesneden
  • 500 ml kippenbouillon
  • 500 ml rode wijn
  • 500 g champignons
  • zwarte peper, versgemalen

Bereiding

6 personen | bereidingstijd 75 min. |


  1. Haal de kipstukken door de gekruide bloem en schut de overtollige bloem eraf.
  2. Verhit op een matig vuur de olie in een grote koekenpan met een antiaanbaklaag en fruit daarin de kip, in kleine porties, 10 minuten totdat ze rondom bruin zijn. 
  3. Haal de kip uit de pan en laat de stukken uitlekken op absorberend keukenpapier. 
  4. Doe vervolgens de knoflook, de uien of sjalotjes de wortel en de bacon in een pan en fruit deze, al roerend, 5 minuten of totdat de uien goudkleurig zijn. 
  5. Leg dan de kip terug in de pan, schenk de wijn en de bouillon erbij en breng alles aan de kook. 
  6. Matig het vuur, doe er een deksel op en laat het 1 uur zachtjes stoven of totdat de kip gaar is. 
  7. Roer af en toe. 
  8. Bak de champignons in wat olijfolie.
  9. Voeg daarna de gebakken champignons toe, maal wat peper erboven en kook nog eens 10 minuten.