Spareribs Supermals

Ingrediënten

  • Spareribs (1 á 2 ribben per persoon)

Basis BBQ Rub (droge kruidenmix)

  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • ½ el zout
  • ½ el zwarte peper
  • 1 el bruine basterd suiker

Glaze (saus om de ribben in af te grillen)

  • 4 el barbecuesaus
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el honing

Bereiding

?? personen | bereidingstijd 160 min. | Marineren 2 -24 uur |


  1. Verwijder het vlies van de ribben. Gebruik hiervoor de achterkant van een vork of lepel. Steek deze tussen een bot en het vlies en gebruik een stuk keukenpapier om deze los te trekken. Spoel de ribben af en dip ze droog met keukenpapier.
  2. Smeer de ribben in met de BBQ Rub (droge kruidenmix) en laat deze minstens 2 uur (bij voorkeur een nacht) intrekken.
  3. Leg de ribben met de bolle kant naar beneden in een aluminium bak en dek deze goed (luchtdicht) af met aluminiumfolie waarna ze 2 uur indirect kunnen garen op ca. 180°.
  4. Als je niet genoeg plek hebt, stapel de alubakken dan op en voorkom directe verhitting. ruil de bakken wel een paar keer van plaats om de temp gelijk te houden
  5. De ribben zullen nu langzaam garen in hun eigen vocht. Hierdoor blijft de smaak van het vlees behouden en worden ze heerlijk mals. Laat de ribben zeker 2 uur afgedekt. De Amerikanen zeggen niet voor niets: “If you’re looking you ain’t cookin”.
  6. Na 2 uur (afgedekt) garen verwijder je de folie van de aluminium bakken. De ribben liggen nog steeds met de bolle kant naar beneden. Je zult zien dat de botten een stuk uit het vlees steken. Dat komt omdat het vlees zo gaar is dat het helemaal is terug getrokken van de botten.
  7. Smeer de holle kant (onderkant) van de ribben in met de glaze en laat deze 10 min liggen.
  8. Draai de ribben om met de bolle kant naar boven en smeer ook deze in met de glaze.
  9. Na 20 minuten zijn de ribben klaar.
  10. Je kunt deze handeling meerdere malen herhalen om een dikkere laag saus op je ribben te krijgen. Hoe meer saus, hoe zoeter de spareribs worden.
  11. Het is ook mogelijk om tijdens het afgrillen rookhout toe te voegen om de ribben een extra rooksmaak mee te geven.
  12. Na totaal 3 uur zijn de spareribs klaar en heb je heerlijke ribben die zo van het bot vallen.